Kunstzinnige therapie
Voor wie en wanneer
Trainingen en workshops
Tarieven en vergoedingen
Agenda en prikbord

Kunstzinnige therapie

Kunstzinnige therapie is een ervaringsgerichte, non-verbale therapievorm. Tekenen, schilderen en boetseren zijn de middelen waarmee je een doelgericht proces op gang brengt. In het werk komen bewuste én onbewuste gevoelens, gedrag en gedachten tot uitdrukking en dat geeft nieuwe inzichten, rust en ontspanning. Aan het eind van een sessie is ruimte om dit te bespreken, de woorden komen dan vanzelf. Het beeldend werken leent zich daarnaast heel erg goed om je nieuwe vaardigheden eigen te maken en te ontwikkelen. Dan ga je juist oefenen wat je moeilijk vindt of nieuw is voor je.

Ervaring is niet nodig. Iedereen kan het, jong en oud! Volwassenen hebben vaak niet eens zoveel nodig om weer toegang krijgen tot de verbeeldingskracht die voor kinderen nog zo vanzelfsprekend is. Vrijwel iedereen ervaart deze manier van werken als veilig en plezierig, verrassend en concreet.

Visie en achtergrond

Kunstzinnige therapie kijkt naar de mens als geheel: als individu en in relatie tot zijn omgeving en leeftijd. Het werd begin 20ste eeuw op antroposofische grondslag ontwikkeld door de artsen Ita Wegman en Margarethe Hauschka. Zij zochten naar een manier om de positieve werking van de beleving van kunst en kunstzinnig of creatieve werken te integreren in de geneeskunst met als doel om het herstel van hun patiënten te bevorderen. Een belangrijk uitgangspunt is dat er gebruik gemaakt wordt van het zelfgenezend principe: het aanspreken van het vermogen dat ieder mens in zich heeft om dat wat nog gezond is, aan te wenden voor herstel van het geheel. Van wezenlijk belang daarbij is een dynamische evenwicht tussen denken, voelen en doen: de drie gebieden waarin de mens zichzelf tot uitdrukking brengt. Wanneer dit evenwicht verstoord is, kan het met kunstzinnige therapie hersteld en verzorgd worden. Bij sommige fysieke of psychische ziekten of ontwikkelingsstoornissen is volledig herstel niet mogelijk. De therapie wordt dan ingezet om de kwaliteit van leven te vergroten en ondersteunen.

Kijk voor meer informatie op www.kunstzinnigetherapie.nl of op de website van het Lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg.

Werkwijze en materialen

Aan de hand van een vooraf besproken hulpvraag en behandeldoel worden gerichte kunstzinnige oefeningen aangeboden. Ieder materiaal en iedere techniek heeft zijn specifieke kwaliteiten en werkingen. Het werken met klei bijvoorbeeld kan het beter ervaren van grenzen stimuleren. Dat kan helpen om beter in je vel te komen, of je assertiviteit te verstevigen. Schilderen met waterverf kan in de overgangen van de ene kleur naar de andere juist te harde grenzen helpen verzachten waardoor je je beter kunt ontspannen. Tekenen kan helpen om je aandacht ‘te focussen’ of feiten van gevoelens te onderscheiden. Het zijn maar enkele voorbeelden. De manier van werken maakt ook verschil. Werken met grote en expressieve gebaren levert een andere ervaring op dan heel klein en verfijnd werken met oog voor detail. De variatie aan combinaties van de technieken, materialen en thema’s van de oefeningen is ongekend. Gecombineerd met medische en psychologische kennis maakt dit echt maatwerk mogelijk.

Therapeutisch traject

Gemiddeld zijn er in een kunstzinnig therapeutisch traject zo’n 12 tot 14 sessies nodig. De eerste drie sessies staan in het teken van een kunstzinnig therapeutische diagnose en het opstellen van een behandelplan. Daarna volgen de sessies die het gewenste proces verder op gang brengen en versterken. Aan het einde volgt een sessie met een evaluatiegesprek. De individuele sessies duren circa een uur en vinden bij voorkeur wekelijks plaats.

De duur van de therapie hangt uiteraard af van de complexiteit van de hulpvraag en het achterliggend probleem waarmee het traject wordt gestart. De therapie kan ook ingezet worden als begeleiding om de kwaliteit van leven te verbeteren. Bijvoorbeeld bij ongeneeslijk zieken of mensen met een handicap.

Meer weten over wat kunstzinnige therapie voor jou of je kind kan doen? Neem contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking.